Антивзлом системи за алуминиева и PVC дограма

Темата за сигурността на дома е винаги актуална и поради тази причина начините за сигурно заключване на дома постоянно се развиват и доусъвършенстват. За да е сигурно заключването, то трябва да обхване евентуалните слаби места, в защитата на един дом, срещу опити за взлом. Най-слабите места обикновено се оказват прозорците и балконските врати.

Антивзлом системите са интелигентното решение за спиране на кражби. Това са механизми от специална стомана, които затварят дограмата на няколко места. Всяка точка на заключване издържа тон и половина натиск. Даже когато прозорецът е отворен на над 30 градуса пак може да е заключен на поне 5-6 места. Напоследък все повече се залага на т.нар. антивзлом обков за PVC дограма, което дава сигурност за дома. Без значение, дали вашите врати и прозорци се отварят отгоре, или притежават двуосов начин на отваряне, антивзлом системите са един добър начин, за да се предпази от кражби дома.

Висококачествените обкови не изискват сили при отваряне и затваряне на вратите или прозорците. Ако се използват силови методи, за да затворите прозореца на терасата, то самите вие ще извършите рисково действие спрямо обкова. Употребата на емайлирани дръжки, не е особено препоръчителна, тъй като се белят лесно. За да може да ги използвате по-лесно, е хубаво да се спрете на пластмасовите варианти.

Ако имате обикновена дограма и се чудите дали и на нея може да се постави антивзлом обков, отговорът е, че може. Монтажът на обков за дограма е напълно възможен дори върху поставена и влязла в експлоатация дограма. Антивзлом обкови могат да се монтират на всички видове профили, независимо от кой тип са и каква е системата на отваряне при тях. Винаги може да се постави допълнително заключване на дръжките и резетата, така че поне от части да се затрудни неправомерното отваряне на прозорците.

Заключващите системи при антивзлом обковите имат различна степен на защита срещу външно отваряне. Това дава възможност да се осигури максимална защита на всеки прозорец.

WK1 степен на сигурност. Подходяща е за прозорци, намиращи се на трудно достъпни места. Това е най-ниската степен на защита и се използва предимно при дограми, монтирани на голяма височина или на места, до които, като цяло достъпът е максимално затруднен. Този вид обкови са устойчиви на счупване чрез човешка сила, удар с твърд предмет и отваряне с обикновени лостови инструменти.

WK2 степен на сигурност е предназначена за лесно достъпни прозорци на сгради с голям риск от проникване на крадци. Този вид заключване е защитен срещу отваряне с помощта на инструменти, като отвертки, клещи и други. Те са с много висока антивзлом и вандалоустойчивост.

WK3 степен на сигурност е най-високата степен и е подходяща за много достъпни прозорци. Това са предимно дограмите на първите етажи, които са и най-уязвими срещу набезите на крадци. Този вид защита представлява комбинация от първите две, които сме посочили плюс допълнително подсилващи заключването компоненти. Те са устойчиви на отваряне с всякакви инструменти, включително отвертки и лостове.

Чрез новите и постоянно развиващи се технологии, всеки човек може да следи дали всички прозорци е врати в дома му са затворени, дори и от разстояние. Това е възможно чрез мобилни приложения за смартфони и таблети.