Какъв вид щори да изберем за дома?

В забързаното ежедневие всеки човек се стреми да защити дома си от климатичните условия, но и от любопитните погледи на съседите. Затова и вътрешните щори се превръщат в задължителен елемент от интериора на дома, независимо дали прозорецът е закрит и с перде. Все още специалистите спорят кой вариант е по-добър – хоризонталните и вертикалните щори. Но ето и най-популярните варианти за вътрешни щори:

Римски щори

Римските щори напоследък са най-често срещаният избор за модерен декор с щори за дома. Могат да се монтират върху стената, на тавана или да се закрепят към дограмата. Повдигат се с помощта на вградени шнурове, които събират материята на сектори. Римските щори могат да бъдат изработени от различни видове текстил – по-плътен или по-тънък, освен това се предлагат и в богата палитра от цветове и десени. Те са идеален избор, ако обичате да държите цветя на первазите.

Венециански щори

Това е най-познатият модел вътрешни щори, който в началото се използваше предимно за офис стил, но днес е навлязъл и в декора на дома. Наричат се още хоризонтални щори и са изработени от алуминиеви ленти, с помощта на които може да регулирате количеството светлина, което влиза в стаята. Недостатъкът им е, че лесно хващат прах и се почистват по-трудно.

Щори плисе

Друга модерна разновидност на вътрешните щори за дома. Щорите плисе са изработени от текстил и се монтират върху рамката на прозореца. Интересното при тях е, че могат да образуват различни форми – кръг, триъгълник, трапец. Когато са пуснати, гънките на плата наподобяват плисе, затова получават и това наименование.

Австрийски щори

Може да ги срещнете още като френски или класически щори. Ще ги разпознаете по тяхната пищност. Австрийските щори наподобяват силно набрано късо перде, което се събира в горната част на прозореца. Наборът става с помощта на шнурове, които когато се отпуснат, пускат пердето надолу. Обикновено австрийските щори се комбинират с други плътни завеси, които стоят прибрани встрани.

Щори „Японска стена“

Щорите Японска стена са подходящ избор за хората, които харесват азиатския стил за декор на дома или се увличат по по-модернистичен интериор. Препоръчват се, ако имате големи прозорци в хола и трапезарията. Освен това събират по-малко прах. Самите щори работят на принципа на плъзгащите вратите и обхващат пространството от тавана до пода плътно. Често се използват само като декор просто защото изпънатият плат предлага възможности за заиграване с цветове и шарки.

Ролкови щори

Ролковите щори може би са ви най-познати, тъй като са от най-дълго време на пазара. Освен това са най-достъпни. При тях материята се навива на ролка, която постепенно се вдига нагоре. Положителното на ролковите щори е, че се поддържат лесно, изработени са от материи, които не избеляват от слънчевите лъчи и затова може да ги ползвате много дълго време.

Щори „Зебра“

Може да ги срещнете още като щори „Ден и нощ“. Те са разновидност на ролковите щори с разликата, че са изработени от два слоя текстил – един по-плътен и един по-прозрачен, така че стаята да бъде едновременно защитена от слънчевите лъчи, но и да остане светла.

Роло щори

Те са друга разновидност на ролковите щори с разликата, че материята се навива на руло в горната част на прозореца. Роло щорите се предлагат в различни цветове и десени. Може да си изберете също Роло щори модел „Зебра“.

Вертикални щори

При тях материята е разделена на равни ленти, спускащи се от тавана до пода. Вертикалните щори се препоръчват за слънчеви помещения, тъй като успяват да попречат на слънчевите лъчи да влязат в стаята, без да я затъмняват толкова. Противно на повечето мнения, вертикалните щори не събират толкова прах и се почистват лесно с влажна кърпа.